vrijdag 16 november 2007

Week 8 - look at the clouds

Zoals aangekondigd, een hele week "Meteorology".

Enkele onderwerpen dat we zagen bij het hoofdstuk "Wind": Primary cause of wind, local winds, jetstreams, turbulence, standing waves,...
Dan ook nog het hoofdstuk "Thermodynamica" en "Clouds".
Vooral de "adiabatic processes" was moeilijk om te snappen in het begin. Je hebt namelijk de "dry adiabatic lapse rate", de "saturated adiabatic lapse rate" en de "environmental lapse rate".
Een beetje stom eigenlijk, we moeten het enkel kennen voor het examen in Brussel en erna vergeten want we gaan dit nooit moeten gebruiken in ons carriere als piloot. Alsook nog vele andere dingen.

Wat wel belangrijk was en zeer interessant is de jetstream. Dit is een zeer sterke wind op grote hoogte. Als je ooit het geluk hebt en deze wind ligt op je route, dan kan je van dit fenomeen profiteren en echte recordsnelheden halen ten opzicht van de grond. Met als resultaat, sneller op je bestemming en minder verbruik. Indien je deze als tegenwind hebt, dan kan je best maken dat je weg bent.

Maandag "progress check" van Meteo, we hebben zo goed als de helft van de leerstof gezien, dus let's study.




De eerste wolk is een "Altocumulus Lenticularis". Deze komt enkel voor in de nabijheid van bergen en is een indicatie van "standing waves" en dus veel turbulentie.
De tweede wolk is een "Cumulonimbus Capillatus" en is een groot gevaar voor vliegtuigen omwille van zijn krachtige turbulentie en microburst. Beide zijn wolken die je als piloot absoluut moet mijden.


Wie graag meer wil weten over wolken kan ik deze website aanraden. http://www.wolkenatlas.de

Geen opmerkingen: